Atunci cand au proiectat aceasta casa moderna, arhitectii de la Luigi Rosselli au avut in minte un singur lucru: terase. Si-au imaginat o casa care sa ofere perspective la 360 de grade din orice camera – o casa ca un balcon imens. Rezultatul este aceasta constructie care incearca o deschidere totala spre exterior – incercare incununata de succes, spunem noi.

Casa moderna
Casa moderna

Dinauntru se poate monitoriza plaja si imprejurimile ca dintr-un turn de control. Ce-i drept, nu pentru monitorizare si nici pentru Serviciile Secrete nu a fost construita aceasta casa – ci doar pentru a permite locatarilor sai sa se desfete cu privelistea marii  din aproape orice camera, in orice unghi. O realizare impresionanta, daca ne gandim ca arhitectii au avut de furca putin cu asezarea in teren a constructiei – aceasta a trebuit orientata oblic de-a lungul plajei, tinand cont in acelasi timp si de inclinatia naturala a terenului.

Dar odata rezolvate chestiunile tehnice, casa a prins forma, si inca una extrem de atragatoare.

Casa moderna
Casa moderna
Casa moderna

Volumele curbe care alcatuiesc “terasele” – de fapt, nivelurile cladirii – echilibreaza liniile rigide ale constructiei. Conturul casei e sinuos si aminteste de ondulatiile valurilor sau ale dunelor de nisip. Acest joc de forme curbe si drepte e reluat si prin folosirea pietrei la finisajele exterioare. Aspectul dur, nefinisat al pietrei de la fatade contrasteaza cu precizia matematica impusa de liniile drepte, iar suprafetele texturate sparg monotonia zonelor perfect plane.

Casa moderna
Casa moderna
Casa moderna
Casa moderna

Jocul fantezist de texturi si forme de la exterior nu se regaseste decat in mica masura la interior. Iar pentru a sugera ca privirea trebuie indreptata spre exterior, interioarele sunt minimale si destul de reci. In majoritatea timpului camerele sunt scaldate in lumina naturala din belsug, asa ca paleta cromatica e formata din combinatii de culori reci cu pete de culoare vii, puternice. Acestea puncteaza interioarele si dau greutate camerelor, mentinand totusi  atmosfera generala de calm si relaxare indusa de suprafetele albe.

Cel mai spectaculos element din interior este scara, ce pare sa pluteasca intr-o mare de lumina:

Casa moderna
Casa moderna

Cu totul, casa e un exemplu minunat de arhitectura contemporana care-si trage inspiratia inclusiv din arhitectrua traditionala si care combina elemente de constructie diferite pentru a obtine un rezultat de o armonie surpinzatoare. Ne-am dori sa vedem si la noi asa ceva!