Casa la mare pe care au proiectat-o arhitectii de la Saunders Architecture vine cu o perspectiva noua asupra acestui tip de locuinte. Ca sa scurtam povestea, nu se incadreaza deloc in tiparul locuintelor la malul marii, fie ele pitoresti sau luxoase de-a dreptul. In primul rand prin dimensiune – masoara putin peste 50 de metri patrati, de aceea si numele sau este extrem de sugestiv: Squish Studio, squish=compactat, strivit.

Asadar, Squish Studio se afla la marginea marii si la marginea unui orasel canadian, Tilting, pe coasta estica a insulei Fogo. Este asezata pe un teren pietros si neprietenos, inconjurata de ape si de stancarie. Silueta sa indrazneata e usor reperabila de la distanta si contrasteaza prin agresivitatea formelor cu dimensiunile-i modeste.

De altfel, micuta constructie contrasteaza cu tot ce e construit de mana omului din jurul sau: oraselul, aparut pe la mijlocul secolului XVIII, pastreaza arhitectura vernaculara a primilor locuitori. Casa despre care vorbim aici, insa, se distanteaza net de aceasta. Incearca in schimb o apropiere de scena naturala din jur: colturile ascutite de stanca se regasesc in formele arhitecturale care nu tin cont de nimic si se ridica libere, independente dintre pietre.

Casa la mare Casa la mare Casa la mare

Vorbind de impresii, Squish Studio se ridica dintre ape si dintre pietre precum un portal catre o alta lume. Nici mai mult, nici mai putin decat o aparitie aproape fantastica, usor ireala in peisajul care-ti taie rasuflarea. In orice caz, interventia este admirabila, daca te gandesti ca, intr-un astfel de cadru natural absolut ravasitor, orice constructie care ar fi incercat sa epateze prin lux, opulenta, risipa de forme si de contraste ar fi cazut intr-o jalnica lipsa de armonie cu imprejurimile.

PS: in ciuda aparentelor, casa e perfect locuibila si e dotata cu toate cele necesare traiului in conditii decente. Ce-i drept, cei mai pretentiosi ori cei care pun pret pe artificiile mai mult sau mai putin utile ale lumii moderne ar fi dezamagiti. Casuta nu face abuz de dotari, dar are o toaleta ecologica, o chicineta perfect functionala, soba si curent electric „verde”. In sfarsit, privelistile incredibile din jur ar compensa cu plus de valoare orice alte lipsuri ce i s-ar putea imputa micutei aparitii de la malul marii…!

Casa la mare
Casa la mare Casa la mare Casa la mare Casa la mare

Casa la mare Casa la mare Casa la mare

 

foto