Tot cautand dupa exemple bune de arhitectura contemporana, am gasit aceasta casa din caramida construita in Rotterdam, Olanda. Este creatia arhitectilor de la 123DV si a fost finalizata in 2009.

In total masoara 860 de metri patrati, cu o amprenta la sol de 190 metri patrati. Terenul pe care e construita masoara 582 mp.

Casa din caramida

Intrarea e discret marcata printr-o prelungire laterala a unuia din pereti. Se creeaza o bresa in zidul masiv de caramida rosie – ca si cum arhitectul ar fi vrut sa accentueze ideea de intimitate si sa protejeze, prin mascarea intrarii, spatiul caminului.

Casa din caramida

Casa din caramida

Arhitectura cladirii a fost influentata in foarte mare masura de context. Locul de construit se intinde – destul de stingher – intre o casa in stil clasic si un bloc de locuinte cu 5 etaje. Aceste limitari au condus la proiectarea casei asa cum apare ea in imaginile de mai sus: un volum masiv din caramida rosie, cu ferestre orientate spre singura zona ferita de privirile din afara si un zid iesit in afara care protejeaza interioarele de privirile din exterior.

Stilistic, casa vrea sa se integreze in contextul creat de existenta celor doua constructii: blocul de locuinte si casa in stil clasic. Astfel, folosirea caramizii rosii ca material de constructie  a fatadelor face o apropiere cu locuinta din vecinatate, in vreme ce volumetria incearca o mediere intre casa si bloc de locuinte. Evident, casa nu poate fi confundata cu un bloc, dar nici nu trece prea repede drept o locuinta unifamiliala. Este mai degraba un hibrid.

Casa din caramida

Ferestrele asezate pe fatadele care dau inspre zonele locuite comunica acelasi lucru. Sunt de dimensiuni mici si au rol exclusiv functional. Pe de alta parte, ferestrele asezate pe fatada ascunsa privirilor din afara sunt mari, acopera intregul perete exterior si lasa privirile sa alunece nestingherit dinauntru in afara.

Casa din caramida

Casa din caramida

Casa din caramida

Casa din caramida

foto