Arhitectii de la Studio MK27 au conceput aceasta casa cub din beton, asezata intr-un cartier de vile din Sao Paulo, dar nu foarte departe de zona ultra-urbana a centrului, populata cu mastodonti verticali din sticla si otel. Prin urmare, o reinterpretare a urbanului folosind un volum cuminte – cubul – si integrat intr-o constructie care propune deschideri ample, alaturi de o flexibilitate a spatiilor care face posibila trecerea de la rigiditatea exteriorului la moliciunea interiorului.

Dupa cum au caracterizat-o chiar creatorii sai, casa apare ca un monolit asezat intr-un spatiu verde; un singur volum cubic, ce se deschide generos spre exterior, gratie panourilor mobile care fac extrem de simpla transformarea camerei in terasa sau invers. Aceasta din urma solutie, de a deschide parterul folosind usi glisante, a fost adoptata din dorinta de a pastra puritatea volumului, fara a compromite insa nevoia de confort – care, pana la urma, se traduce prin nevoia de a avea natura la picioare, la propriu.

Casa cub Casa cub Casa cub Casa cub Casa cubAsadar, spatiul de zi de la parter apare ca o spartura in cubul de beton, o iesire binevenita spre gradina, cu care comunica fluid. Atunci cand panourile sunt inchise, ele umbresc incaperea si creeaza intimitate; deschise, transforma spatiul intr-o mare terasa inconjurata de verdeata.

Celelalte doua etaje sunt gandite asemanator: cu ample perforatii in cutia de beton si panouri glisante care umbresc sau, dupa nevoie, lumineaza spatiile.

Panourile sunt construite din doua straturi – unul metalic si altul din sticla, perfect integrate carcasei masive din beton. Sistemul e extrem de eficient nu numai pentru filtrarea luminii, dar si pentru reglarea temperaturii la interior.

In sfarsit, ultimul nivel e ocupat de incaperi functionale, plus o mica terasa circulabila ce ofera privelisti imbietoare spre cele patru zari ale orasului.

Casa cub

Casa cub Casa cub

Pentru finisarea peretilor exteriori, betonul a fost modelat cu ajutorul unor panouri din lemn, astfel ca rezultatul final aduce laolalta textura fibroasa a celui din urma, integrata duritatii si masivitatii primului. O alaturare binevenita in context urban.

In ansamblu, o constructie care foloseste simplitatea – a volumelor, a materialelor, a principiilor arhitecturale. Rezultatul, insa, e departe de a fi banal.

Casa cub Casa cub Casa cub Casa cub

foto