Daca vorbim despre arhitectura verde, nu putem sa nu amintim si de Huf Haus, casele din prefabricate produse de producatorul german cu acelasi nume.

Asadar, Huf Haus este o companie germana care produce, asambleaza si proiecteaza case din prefabricate. Insa nu orice case: e vorba de constructii eficiente din punct de vedere energetic, pe care producatorul lor le descrie prin cuvintele „evolutie” si „revolutie”.

Arhitectura verde

Arhitectura verde

Arhitectura verde

Astfel, Huf Haus inseamna:

– design contemporan

– eficienta termica

–  tehnologii ecologice (sau eco-friendly, cum preferati).

Sa le luam pe rand.

Designul contemporan: se folosesc lemnul si sticla pentru crearea unor fatade curate, simple, actuale. In acest punct, preferintele clientului trebuie sa corespunda cat de cat cu linia impusa de arhitectul Huf Haus. Asta, pentru ca  producatorul german tine la designul sau si nu accepta prea usor interventii din afara, fie ele si din partea unor clienti care sunt gata sa plateasca si un milion de euro pentru o casa.

Arhitectura verde

Arhitectura verde

Arhitectura verde

Huf Haus si-au creat o reputatie solida de constructori de calitate, reputatie ce se extinde atat asupra partii tehnice, cat si asupra designului caselor. Anual, compania scoate la vanzare aproximativ 200 de proiecte de case – nu mai mult, pentru ca vor sa pastreze caracterul exclusivist al constructiilor.

Pe de alta parte, cele 200 de case sunt gandite sa arate intr-un anume fel – daca un client alege o casa, atunci cel mai probabil aceasta nu va putea suferi decat modificari minore. Iar daca nu e multumit cu designul si vrea o constructie intr-un stil neagreat de Huf Haus, atunci cel mai probabil va fi trimis la plimbare.

Arhitectura verde

Arhitectura verde

Arhitectura verde

Revenind la partea tehnica, trebuie spus ca toate casele Huf Haus sunt proiectate in primul rand pentru a livra eficienta termica maxima.

Astfel, toate elementele de constructie din lemn contin straturi de izolatie termica. Apoi, pierderile de caldura sunt reduse si datorita peretilor prefabricati care vin din fabrica gata izolati si buni de integrat in constructie, fara a fi necesare alte modificari la fata locului. Practic, casele Huf Haus se construiesc precum cuburile din Lego, asambland piesele una cate una.

Prefabricatele se monteaza prin nituire sau insurubare, ceea ce asigura timpi de montare foarte mici. Astfel, constructiile Huf se ridica in aproximativ 6 zile, fara ca ulterior sa fie nevoie de ajustari, reparatii, modificari.

Arhitectura verde

Arhitectura verde

Arhitectura verde

Pentru incalzirea interioarelor exista un sistem independent care poate fi oprit si pornit, dupa necesitati. Acesta inglobeaza mai multe tehnologii: panouri solare, pompe de apa fierbinte, sistem de incalzire prin pardoseala, dar si un traseu de circulatie a aerului care asigura o buna ventilare a camerelor, ceea ce contrubuie la reglarea si distributia eficienta a caldurii la interior.

Cat costa o astfel de casa? De la 80.000 de euro in sus. Evident, exista si alternative ieftine la Huf Haus – case din prefabricate care rezista cativa ani. Ce le deosebeste pe acestea de originalele Huf Haus? Eficienta, durata mare de utilizare, inovatia.

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

foto: 1, 2