Exemplu reusit de arhitectura montana, proiectul „Casa Colectionarului” a firmei de arhitectura Andersson Wise a presupus, in fapt, renovarea unei cladiri construite in anii ’80, in Austin, Texas, SUA.

La ansamblul original s-a folosit extensiv lemnul, lucru pastrat partial si pentru versiunea renovata a casei. Spatiile de luat masa, camera de zi si dormitorul matrimonial au fost redecorate si regandite intr-o nota contemporana, iar piscina exterioara si caile de acces exterioare au fost de asemenea re-proiectate intr-un stil apropiat zilelor noastre.

Interesant de observat ca lemnul, prezent in intreaga constructie, a fost adus la interior prin elementele de mobilier. Minimalismul decoratiunilor e mai degraba cantitativ si compenseaza prin calitate: elemente decorative indraznete, linii drepte care completeaza armonios spatiul, joc discret al culorilor.

La proiectarea ansamblului, arhitectii s-au ghidat dupa cateva principii simple, dar eficiente, ce se pot aplica in mare masura constructiilor de acest tip. Astfel, s-a urmarit ca locuinta sa aiba autonomie crescuta fata de reteaua de utilitati comuna – au fost incluse bazine pentru colectarea apei pluviale si panouri fotovoltaice pentru generare de electricitate. In plus, casa a fost proiectata in asa fel incat sa eficientizeze consumul de energie electrica pentru incalzire in timpul iernii si pentru racire in timpul verii. Astfel, au fost gandite culoare si spatii care sa permita circulatia eficienta a curentilor de aer prin camere. Simplu spus, locatarii casei vor avea racoare vara si caldura iarna prin simpla dispunere a peretilor intr-un mod inteligent si practic.

arhitectura montana

arhitectura montana

arhitectura montana

arhitectura montana

foto