Casa Tsunami, proiect al Designs Northwest Architects, ilustreaza perfect conceptul de arhitectura impotriva dezastrelor naturale. E localizata pe insula Camano, in statul Washington, pe o fasie de uscat de numai 292 de metri patrati. Amprenta la sol a cladirii a trebuit dimensionata astfel incat toate functiunile casei sa incapa intr-un patrat de 9×9 metri – insa acestea sunt doar cateva detalii de suprafata. Adevaratele provocari au venit cand arhitectii au fost nevoiti sa gaseasca o formula care sa raspunda unei necesitati de prim ordin: cladirea trebuie sa reziste valurilor de tsunami care ar lovi coasta insulei Camano.

Asa stand lucrurile, constructia a fost gandita in primul rand ca un avanpost in fata vitregiilor naturii. Fundatia cladirii a fost ridicata pe piloni dimensionati pentru a face fata fortei imense exercitate de valurile de tsunami. O alta modificare fata de o cladire „normala” a fost aceea de a pozitiona principala zona de zi la etaj, lasand parterul foarte aerisit si usor de reconfigurat in eventualitatea producerii unor fenomene naturale periculoase.

Sistemul de panouri care inchid si deschid parterul e foarte eficient si totodata extrem de practic, permitand izolarea ori, dupa caz, extinderea spatiului interior in relatie cu exteriorul.

Portiunile care delimiteaza proprietatea sunt gandite pentru a proteja intimitatea locatarilor sai, dar si dintr-un punct de vedere mai tehnic: pentru a usura scurgerea apei acumulate in timpul furtunilor. In acest sens, un sistem in trepte si cu culoare de trecere a apei a fost proiectat special pentru acest proiect. Functionarea sa e extrem de facila, avand in vedere ca nu necesita alte utilaje speciale ori mecanisme suplimentare complicate.

Mai jos, fatada dinspre plaja:

Arhitectura impotriva dezastrelor naturale

Fatada dinspre drumul de acces: Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Parterul deschis. Panourile glisante fac ca acest nivel sa fie foarte usor de transformat intr-o terasa care continua gradina: Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Terasa dinspre plaja si accesul catre exterior: Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Arhitectura impotriva dezastrelor naturale

 

Interioarele sunt foarte simple si profita din plin de ceea ce ofera natura din jur: peisajele spectaculoase indunda camerele, gratie peretilor-cortina care orienteaza privirile inspre exterior.

Asa cum am mentionat si mai sus, principala zona de locuit a fost urcata la primul etaj, unde se gasesc bucataria deschisa, livingul si dormitorul principal. Acesta din urma este foarte interesant, pentru ca e separat de zona de zi doar printr-o usa glisanta ce izoleaza camera.

Pozitionand astfel camerele, arhitectii au reusit sa „doteze” fiecare spatiu cu un atu nepretuit: belvedere spre cele mai frumoase peisaje ale zonei.

Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Deasupra livingului si a dormitorului principal se afla un spatiu deschis ce poate fi folosit fie ca o camera de dormit, fie ca un spatiu secundar de zi. Evident, si de aici e perfect vizibila privelistea spectaculoasa din jur:  Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Arhitectura impotriva dezastrelor naturale Arhitectura impotriva dezastrelor naturale

foto