Stuful nu e materialul de constructie preferat in arhitectura contemporana, dar e unul extrem de interesant – in plus, capata multa atentie in ultima vreme, mai ales de la adeptii locuintelor ecologice. In acest articol, insa, nu vom vorbi in mod special despre arhitectura verde, desi am putea face si asta. Casa pe care o avem in vedere e intr-adevar construita din materiale prietenoase cu mediul, dar deja aceste aspecte nu mai intra la categoria „inedit”, ci mai degraba la categoria „normal” – cel putin in tari mai avansate, ca Olanda.

Asadar, tot mai multe intoarceri la traditional – fie ca vorbim de folosirea unor materiale de constructie vechi de sute de ani sau de adaptarea unor sisteme de ventilatie antice la constructiile contemporane. Cert e ca o revizuire a metodelor de constructie cunoscute de secole e in toi acum – si se lasa cu rezultate demne de toata admiratia.

Casa de care vorbim, de pilda, e un amestec evident intre vechi si nou – un bun exemplu de arhitectura contemporana care a inglobat cu succes traditia. De fapt, a inglobat-o atat de bine, incat e destul de dificil sa separi categoric cele doua abordari diferite. Unde incepe traditionalul si unde se termina contemporanul sau invers?

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Casa e acoperita cu stuf –  pentru aceasta, a fost ales un tip de stuf foarte fin, care dupa un proces serios de compactare se transforma int-o masa solida capabila sa reziste foarte bine la precipitatii abundente, pe termen lung. Daca ne gandim ca locuinta e construita in Olanda, se intelege de la sine ca la acest capitol arhitectii n-au facut compromisuri si au prezentat o solutie practica si sigura.

Stuful se foloseste la constructii din cele mai vechi timpuri – cu siguranta, nimic nou aici. E interesanta, insa, abordarea – materialul a fost pus intr-o forma eleganta, cu contururi clare si pante indraznete. Casa nu e deloc umila, desi e ridicata folosind un material nepretentios:

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Interioarele nu sunt nici ele mai prejos. Construite folosind aceeasi antiteza dintre vechi si nou, arhitectii au obtinut decoruri relaxate, cu o frumusete naturala ce vine din folosirea materialelor de calitate:

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

De fapt, ce a incercat arhitectul sa faca aici? Sa integreze constructia intr-un capat de oras. Intr-un peisaj despre care nu poti spune cu certitudine ce e: locul unde se termina orasul sau unde incepe „salbaticia”? Pornind de la aceste premise, s-a ajuns la prezenta solutie: o casa a carei infatisare sa iti spuna ca te afli la limita dintre urban si traditional. Iar aceasta limita se traduce, uneori, printr-o expresie foarte simpla: contemporan.

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

foto