Nici mai mult, nici mai putin decat arhitectura contemporana spectaculoasa a creat studioul Arthur Casas in Sao Paulo, Brazilia. Creatia lor se numeste Quinta da Baronesa, ceea ce in traducere inseamna ‘ferma baronesei’. E asezata la periferia orasului Sao Paulo, aglomeratul si fierbintele oras brazilian care, din pacate, e inconjurat de tot mai putina natura.

Si asa ajungem de la arhitectura la ecologie. De fapt, cele doua merg mana-n mana si asa e normal sa fie.

Ca sa nu mai lungim vorba, casa despre care vorbim aici e construita in buna parte din materiale reciclate. Caramizi provenind de la constructii demolate au fost recuperate si folosite la ridicarea acestei frumuseti pe care o vedem aici. Tamplaria e realizata din lemn provenit din zona: Cumaru, sau tec brazilian recoltat din culturi regenerabile, sustenabile, ecologice, ne spun si proprietarii casei, si producatorii de podele.

In sfarsit, acoperisul verde completeaza suita de caracteristici eco.

Pe scurt, cam asa stau lucrurile cand vine vorba de partea tehnica. Vorbind de partea estetica, noi credem ca pozele de mai jos explica foarte bine de ce am spus mai sus ca avem de-a face cu un caz de arhitectura contemporana spectaculoasa…

Casa e asezata in cel mai bun loc posibil, cu panorame de vis de jur-imprejur, vegetatie cat cuprinde si un ochi de apa in apropiere:

arhitectura contemporana spectaculoasa

Din camera de zi, superbele peisaje se intind inainte. Camera se deschide complet spre exterior, gratie unui sistem inteligent de ferestre ce permite desfiintarea temporara a peretelui despartitor dintre inauntru si inafara:

arhitectura contemporana spectaculoasaarhitectura contemporana spectaculoasa arhitectura contemporana spectaculoasa

Terasa circulabila plasata la cota zero a terenului:

arhitectura contemporana spectaculoasa arhitectura contemporana spectaculoasa

Pe cat posibil, s-a incercat ca fiecare camera sa aiba ferestre largi, pentru a primi cat mai multa lumina si pentru a profita din plin de minunatele peisaje care se intind in fata:

arhitectura contemporana spectaculoasa

Fragmente de natura in casa: arhitectul a preferat aceasta abordare, in detimentul unei expuneri totale prin folosirea peretilor din sticla.

arhitectura contemporana spectaculoasa arhitectura contemporana spectaculoasa arhitectura contemporana spectaculoasa

Asa cum am spus si mai sus, intre terasa si camera de zi exista un perete mobil din sticla. Astfel, cele doua functiuni fuzioneaza: spatiul interior se prelungeste la exterior sau invers.

arhitectura contemporana spectaculoasa arhitectura contemporana spectaculoasa

Capat de perspectiva absolut fantastic:

arhitectura contemporana spectaculoasa

Unul din dormitoare: si aici au fost folosite ferestre ample, care lasa lumina sa indunde camerele. Bogatia peisajelor zarite prin ferestre contrasteaza cu minimalismul amenajarii – un constrat binevenit si mai ales odihnitor.

arhitectura contemporana spectaculoasa arhitectura contemporana spectaculoasa

foto