Unul din motivele pentru care iubim arhitectura contemporana e ca domnia sa iubeste, la randul ei, lumina. Si o foloseste pentru a construi vizual spatiile, pentru a motiva transparenta peretilor, pentru a estompa granitele dintre inauntru si inafara.

Una peste alta, sticla e un material nelipsit in majoritatea constructiilor contemporane, asadar credem ca macar din punctul asta de vedere suntem indreptatiti sa repetam ce-am zis in titlu :).

Casa de care vorbim a fost construita intr-un orasel din Germania de catre firma de arhitectura Wannenmacher + Moeller. Dupa cum e lesne de observat, s-a incercat o mediere intre traditional si contemporan. Peretii de piatra se intercaleaza cu cei din sticla, acoperisul e modificat pentru a lasa loc unui luminator, asa incat cele patru laturi ale casei arata diferit si comunica fiecare altceva.

Una din laturile scurte ale casei, cu vedere spre podul cu perete transparent:

Arhitectura contemporana

Acoperisul a fost modificat, iar in camera creata a fost amenajat un hol cu perete cortina. In acest fel, culoarul altfel intunecat e scaldat in lumina:

Arhitectura contemporana

Latura opusa celei de mai sus,  cu perete din piatra:

Arhitectura contemporana

 

Arhitectura contemporana

Accesul, semnalat prin folosirea sticlei. Betonul a fost folosit ca element care face trecerea de la piatra la sticla:

Arhitectura contemporana

Destul de natural, latura transparenta a casei da in gradina si e vizibila numai din aceasta directie. Latura de pe partea opusa e vizibila din exteriorul casei, asadar a fost construita din piatra. Ideea e foarte clara: deschidere maxima catre interior, adica spre spatiile frecventate de cei ai casei, si izolare fata de cei din afara.

Arhitectura contemporana

Peretii-cortina fluidizeaza trecerea de la interior la exterior si rup demarcatia rigida intre inauntru si inafara – cu conditia ca acel „inafara” sa fie tot un spatiu al casei, adica gradina sau curtea interioara:

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Podul, admirabil construit din cateva elemente ordonate cu precizie geometrica: Arhitectura contemporana

Interioarele nu erau mobilate la data la care au fost facute aceste poze, asa ca nu avem sa spunem mare lucru despre ele. Putem, cel mult, sa ne imaginam cum ar arata mobilate si decorate ;).

Arhitectura contemporana

Chiar daca nu e decat partial utilata, e usor de observat ca si bucataria – precum si restul camerelor, dupa cum vom vedea mai departe – e gandita sa respecte simplitatea si eficienta designului de la fatade.

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Multa lumina naturala si acces direct spre curte inclusiv din bucatarie:

Arhitectura contemporana

Un living arhitectural, in cel mai inalt sens al cuvantului. Pana si nemobilat arata bine!

Arhitectura contemporana

Hm, nu stim daca stiva de lemne chiar e pusa acolo din ratiuni practice sau dintr-o toana a designerului, care a dorit ceva „autentic, original, neconventional”. Speram sa fie prima varianta – caz in care trebuie sa recunoastem ca e o idee cel putin neobisnuita sa depozitezi obiecte intre  doi pereti. Poate din ratiuni ecologice – pentru o mai buna izolare termica a camerei?!

Arhitectura contemporana

foto