Nu am vorbit prea des despre arhitectura contemporana din Australia – cel putin, nu asa cum am facut-o despre arhitectura japoneza. Recuperam insa teren si cu aceasta ocazie vorbim despre o constructie remarcabila: o casa pe plaja, creatie a arhitectilor David Barr si Ross Brewin.

Nu cautati oceanul in poze, pentru ca locuinta e la ceva distanta de plaja. Mai precis, se afla intr-o suburbie din Coogee, partea vestica a Australiei, in prezent aflata intr-un rapid proces de dezvoltare si transformare. Schimbarile sunt in plan cultural, social, demografic: zona, odata linistita si destul de pasnica, a vazut in ultimii ani o crestere in popularitate. Acest lucru s-a tradus atat prin afluxul crescut de locuitori dinspre centru spre periferie, cat si prin subtile, dar solide schimbari ce tin de cultura locului.

Acestea fiind zise, e usor de inteles abordarea arhitectilor pentru aceasta noua constructie in zona: un hibrid intre casa pe plaja clasica, tipica pentru coasta de vest a Australiei, si locuintele contemporane urbane.

Arhitectura contemporana din AustraliaArhitectura contemporana din Australia

A rezultat o structura supla, ridicata pe picioare de otel si reusind, astfel, sa capteze fenomenalele privelisti de jur-imprejur si conservand in acelasi timp patul de calcar pe care se intinde. Materialele din care e construita trimit imediat cu gandul la casele de vacanta de pe plajele Australiei – acele bungalouri nepretentioase, ridicate cu costuri minime si usor de intretinut, numai bune de petrecut vacanta in ele.

Exterioarele sunt construite din placi de otel colorbond – materialul a fost ales din ratiuni practice, pentru capacitatea redusa de a absorbi caldura. Interioarele sunt captusite cu placi din lemn reciclat si reconditionat, iar ca elemente de constructie: bare din otel galvanizat care permit spatiilor sa aiba deschideri ample. Camerele astfel rezultate sunt mari, aerisite, in ciuda dimensiunilor reduse ale casei: 150 metri patrati suprafata construita.

Arhitectura contemporana din Australia Arhitectura contemporana din Australia

Inspiratia din natura nu se reflecta numai in alegerea cromaticii – care, intr-adevar, vine sa completeze coloristic ceea ce exista deja in sit.

Vorbim si de folosirea inteligenta a avantajelor pe care natura le-a pus la dispozitie gratuit: un exemplu e modul in care stratul de calcar a fost folosit ca fundatie, iar intreaga structura ancorata pur si simplu in profunzimea acestuia.

Arhitectura contemporana din Australia Arhitectura contemporana din Australia

La compartimentarea interioarelor, una din sursele de inspiratie pare sa fi fost gasita in estetica japoneza. Nu ne referim doar la folosirea panourilor pentru delimitari intre camere, ci si la intreaga dispunere in spatiu a mobilei, la simplitatea eficienta a liniilor care compun decorurile:

Arhitectura contemporana din Australia

Arhitectura contemporana din Australia Arhitectura contemporana din Australia

Cireasa de pe tort – o terasa panoramica de unde sa tot fixezi linia orizontului:

Arhitectura contemporana din Australia

foto