Aceasta mostra de arhitectura contemporana a primit numele simplu de „casa pe deal” si e creatia biroului Kerstin Thompson Architects. Este vorba de o locuinta familiala asezata intr-un cadru natural spectaculos, intr-o zona deluroasa care ofera posibilitati interesante pentru panoramare si pentru jocul cu formele arhitecturale.

Un volum simplu, triunghiular, compune casa, iar simplitatea formei se regaseste in cea a paletei materialelor: piatra si lemn, cu putine abateri, si acelea alese pentru a rezona cu restul.

Constructia e asezata in asa fel incat sa ofere panorame la 180 de grade catre frumusetile naturale din jur. Insa includerea in peisaj n-ar fi fost completa fara reluarea temelor naturale si la constructia propriu-zisa. Din acest motiv, interioarele si exterioarele pastreaza o simplitate a formelor si a culorilor care echilibreaza perfect bogatia dimprejur: copacii, dealurile, panoramele, cerul, pamantul.

Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana

Pana la un punct, casa e camuflata in peisaj. Insa lucrurile sunt spuse doar pe jumatate: casa comunica cu anturajul, se arcuieste pe terenul inclinat si creeaza o bresa de forme ordonate in haosul natural.

Ce e frumos la ea, e ca nu incearca in mod agresiv sa concureze minunatia de peisaje si de contururi naturale. Ele sunt reluate si incluse in constructie: de-aceea interioarele sunt construite din suprafete dure, nefinisate, din alternari de asperitati si fineturi, un amestec de civilizatie si rudimentar.

Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana

Lumina, care in multe constructii contemporane e adusa din abundenta la interior, aici apare doar atat cat ii permit materialele de constructie. Casa nu a fost gandita sa semene cu o sera, scaldata in lumina soarelui de dimineata pana seara. In natura, asa ceva nu exista. Mai degraba, e proiectata ca un adapost: lumina si umbra coexista si delimiteaza spatiile.

Arhitectura contemporana

Ca sa terminam articolul in glorie, si pentru ca tot am pomenit in titlu, ar trebui sa mai adaugam ca aceasta locuinta a primit mai multe distinctii: 2012 Victorian AIAAwards – Residential New; 2012 Houses Awards – Best New House over 200m2; 2012 National AIA Awards – Residential Architecture: Houses.

foto