Evident ca un arhitect e, prin definitie, atent la detalii. Ca teoria nu se impaca mereu cu practica si ca sunt si arhitecti care nu acorda atentie nici lucrurilor mari, daramite detaliilor, asta e alta poveste. Noi vorbim de lucruri frumoase, bune de luat ca exemplu – iar daca macar un om pleaca de pe aceasta pagina simtindu-se un pic mai cunoscator in ale esteticului, atunci ne-am facut datoria! 🙂

Revenind la subiect, arhitectul in cauza este…o firma de arhitectura care se numeste WA Design si care a imaginat aceasta frumusete de casa construita milimetru cu milimetru din detalii unele mai interesante ca altele.

La prima vedere n-ai zice ca locuinta merita prea multa atentie. E construita din volume cuminti, are contururi ferme, dar nu exagereaza prin indrazneala. Si cu toate astea, are un farmec al ei.

Daca si caselele ar fi asemenea oamenilor, atunci cea despre care vorbim aici s-ar afla la jumatatea drumului dintre introvertit si extrovertit: se dezvaluie la exterior doar pe jumatate, e transparenta doar partial. Ideea e ilustrata prin intercalarea echilibrata a zonelor de transparenta – adica sticla – cu cele pline, opace.

Mai departe: volumele cuminti sunt animate prin jocul materialelor de constructie aparente de pe fatade. Detaliile sunt evidente de la mica distanta, asa ca e o casa ce imbie la familiaritate, la intimitate. Te invita s-o admiri de aproape. In fotografia de mai sus sunt vizibile detaliile fatadei, iar in cea de jos, detalii de constructie si de integrare in sit:

Arhitect

Apoi sunt interioarele, construite si ele bucata cu bucata din detalii combinate cu talent. Inainte de a le trece in revista, ar trebui sa subliniem un fapt extrem de important: casa are consum de energie zero si a fost construita din materiale reciclate si reconditionate.

Mai jos, o vedere din bucataria indigo. Tavanul a fost construit din bucati de lemn recuperate; de observat si masa – tot dintr-o bucata zdravana de copac, si ea reconditionata si repusa in uz. Camera e scaldata de lumina naturala din belsug, ceea ce reduce nevoia de consum de energie pentru iluminat.

Arhitect

Cum spuneam mai sus, frumusetea detaliilor se arata atunci cand privesti de aproape. Iar pe noi, aceasta bucatarie ne-a fermecat! Fundalul din placi indigo arata exceptional intre mobila de culoare deschisa, blatul negru si detaliile metalice. Corpurile suspendate sunt din sticla cu model ce imita fibra lemnoasa – un detaliu neasteptat si care arata fabulos!

Hota, corpurile inferioare – de remarcat, de asemenea!

Un culcus de odihna si de stat la taclale continua bucataria:
Arhitect

Locul de luat masa si scarile interioare:

Arhitect

Decorurile sunt trasate din cateva linii drepte. Lipseste ornamentatia bogata, insa interioarele sunt incalzite si animate prin jocul subtil de culori si texturi:

Arhitect

Arhitect

Semineu din piatra, un perete verde, scaune galbene – splendid!

Arhitect

Lumina indigo nu lipseste din nicio camera:

Arhitect

Arhitect

Un corp de iluminat integrat in structura peretelui pastreaza unitatea formei si simplitatea plina de farmec a liniilor de design:

Arhitect

foto