Nu moda, ci mai multe constrangeri date de viata intr-un oras aglomerat au dus la crearea unui acoperis verde inedit pe un bloc de locuinte din Copenhaga, Danemarca.

Proiectul s-a desfasurat intr-unul din cele mai dens populate cartiere din Copenhaga, Norrebro. Un bloc de locuinte compus din trei imobile dispuse in triunghi a fost reamenajat in zona acoperisului, initial prin crearea a trei mansarde. Ulterior, proiectul a luat amploare, arhitectii venind cu ideea de a extinde zona utila prin crearea unor spatii cu diverse functiuni care sa suplineasca lipsa gradinilor interioare.

Asa s-a ajuns la crearea acestor gradini la inaltime: un teren de sport, un loc de joaca si unul de loisir.

Loc de joaca

Acoperis verde

Acces spre terasa in aer liber

Acoperis verde

Interiorul mansardei

Acoperis verde

Acoperis verde

Dar sa revenim la constrangerile de care vorbeam in primul paragraf si care au dus la crearea acestor zone suplimentare in prelungirea mansardelor.

In primul rand, lipsa spatiilor verzi din imediata vecinatate a locuintelor. Arhitectii au vrut sa ofere ceva mai mult, asa ca au folosit la maxim spatiul creat prin construirea suprafetelor mansardate.

Apoi, analizand gradinile si curtile interioare ale cladirilor istorice din Copenhaga, s-a observat ca acestea nu primesc multa lumina naturala si sunt adesea inghesuite intre betoane. Asa ca ideea de a aduce curtea la inaltime, acolo unde lumina solara ajunge din belsug, s-a impus practic de la sine.

Acoperis verde

Acoperis verde

Acoperis verde

Locul de joaca este cea mai verde portiune de pe acoperis. Sub stratul de verdeata se ascunde un covor din material cu proprietati de absorbtie a socurilor, iar pentru maximizarea spatiului au fost ridicate movile si zone inclinate.

Restul acoperisului este impartit in zone cu functionalitati diferite si semnalizate ca atare. Astfel, aici exista un loc de odihna, ferit de terenul de joaca, o zona de belvedere de unde se poate admira privelistea Copenhagai, o bucatarie in aer liber cu loc de luat masa si gratar.

Acoperis verde

Acoperis verde

Acoperis verde

Spatiul a fost exploatat la maxim si impartit eficient intre functiuni. In functie de succesul proiectului, arhitectii de la JDS Architects – care au venit cu ideea  – intentioneaza sa perfectioneze sistemul si sa-l extinda si la alte cladiri din Danemarca. Ramane de vazut cum evolueaza lucrurile! 😉

Mini-teren de sport

Acoperis verde

Acoperis verde

Acoperis verde

Impartirea pe zone a terasei:

Acoperis verde

foto